Menu

Gjenreisningsmuseet

Forming opp for Gjenreisningsmuseet

gjenreisningsmuseetGjenreisningsmuseet er et historisk landemerke i Norge, og representerer gjenreisningtida i etterkrigstiden. Det er lokalisert i hjertet av Hammerfest, og er et av de høyeste byggverkene i hele regionen. Hver etasje representerer et fotogalleri som tar deg med på en reise fra da den tyske okkupasjonsmakten la Finnmark i ruiner til det glade 50-tallet, hvor livsstil og familie igjen var i fokus etter de harde krigsårene og påfølgende gjenreisningsårene.

Man får et innblikk i 2. verdenskrig, tvangsevakueringen som fulgte, nedbrenningen og gjenreisningen; hvorav sistnevnte var et initiativ fra folket. Etter krigen prøvde norske myndigheter å kontrollere tilbakeflyttingen til Nord-Troms og Finnmark, men folket samlet seg og reiste nordover for å bygge opp det de hadde mistet. Det er en tid som vil bli husket for stort engasjement, godt samhold, et felles løft og en sterk framtidstro, og alle sto sammen for å bygge nye husstander og danne nye fellesskap.

På gjenreisningsmuseet kan man få se filmklipp fra den positive tiden, og møte noen av de som var med på å gjenreise det som var tapt etter krigen. Man kan lese historien under bildene og for øyeblikket er denne informasjonen kun på norsk. Om man kommer langveisfra finnes det imidlertid guidebøker på engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, russisk, finsk og samisk for å orientere seg inne på museet.

De fleste besøkende er de som stopper innom Hammerfest med Hurtigruten – enten de skal videre til Kirkenes eller helt ned til Bergen. Dersom man velger å besøke museet under en slik tur, har man 2-3 timer på å oppleve det fantastiske gjenreisningsmuseet og resten av Hammerfest by.

Inne på museet finnes også en kafé med en gammeldags innredning, som tar deg med tilbake i norsk kultur og historie. Det er hele tiden nye utstillinger å få med seg på museet, og de mest interessante er de som vises under sommerstid, når besøkstallene går opp og turistene strømmer til.

Bli med på en reise gjennom gjenreisningstiden, og opplev en av Norges best gjemte perler – Gjenreisningsmuseet!